De Amsterdamse AEX-index stond ruim een half uur na de opening nagenoeg onveranderd op 363,87 punten. Ook de MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde vlak op 655,50 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs boekten de hoofdgraadmeters tot 0,2 procent winst.

Chipmachinefabrikant ASML dook na een positieve opening 0,5 procent in de min. Het bedrijf zag de omzet vorig jaar tot recordhoogte stijgen, dankzij de grote vraag naar chips door de populariteit van tablets en smartphones. Volgens analisten zijn de sterke groei in het afgelopen jaar en de positieve verwachtingen voor 2011 echter al in de koers van het aandeel verwerkt. Nu wordt vooral uitgekeken naar de verwachtingen voor 2012.

Resultaten Apple

Dinsdagavond kwamen technologieconcerns IBM en Apple in de Verenigde Staten met bijzonder sterke resultaten voor de dag. Apple boekte afgelopen kwartaal de hoogste omzet en winst uit de eigen historie, IBM presenteerde een recordwinst over 2010. ,,De technologiesector staat er duidelijk buitengewoon goed voor”, concludeerde vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor.

Woensdag gaat de aandacht vooral uit naar de resultaten van de grote Amerikaanse bankconcerns Goldman Sachs en Wells Fargo. Dinsdag vielen de resultaten van branchegenoot Citigroup nog tegen. Het bedrijf schreef vorig jaar weliswaar weer zwarte cijfers, maar zag de omzet in het laatste kwartaal dalen.

Bankaandelen

Europese bankaandelen leverden woensdagochtend in. In Amsterdam noteerde ING 0,1 procent lager. In Londen verloren Royal Bank of Scotland, Barclays en Lloyds 0,5 tot 1,2 procent. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas gingen circa 0,5 procent omlaag.

Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een plus van 1 procent. Analisten van Goldman Sachs zetten het aandeel op hun 'conviction buy list'.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de euro nam woensdagochtend opnieuw toe. De koers van de munt steeg tot 1,3465 dollar, tegen 1,3400 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Tijdens de beurshandel in Azië was de Europese munt voor het eerst sinds eind november meer dan 1,35 dollar waard.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) steeg met 0,4 procent tot 91,70 dollar. Olieconcerns BP en Total profiteerden met koerswinsten tot 0,8 procent. Shell kreeg er 0,1 procent bij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl